Trauma

Ons brein kan veranderen door emotioneel ingrijpende ervaringen. Als dit tijdens de baby- kindertijd gebeurt, kan dit blijvend van invloed zijn op de bouw en het functioneren van de hersenen.

Als je een negatieve gebeurtenis hebt meegemaakt in je leven kan je daarvan last blijven houden. Het kan zijn dat je het zelf meegemaakt hebt of dat je er bij was toen er iets ergs gebeurde. Voorbeelden zijn: een ongeluk of een ramp, er is iemand in je omgeving overleden, je bent mishandeld, gepest of je hebt ergens geweld gezien. Je kunt direct na de gebeurtenis last hebben van een vervelend gevoel, het kan ook zijn dat je (veel) later merkt dat je lichamelijke klachten krijgt die niet te traceren zijn. Of dat je tijdens een andere soortgelijke gebeurtenis merkt dat het je wel heel erg aangrijpt. Vermoeidheid en stress kunnen ook symptomen zijn van trauma. Als de ingrijpende ervaringen continue in je hoofd zijn, je hier steeds vervelende gedachten over hebt, is het tijd om er iets aan te doen.

Burn-out

Totaal uitgeput. Zowel lichamelijk als geestelijk. Zo voelt iemand zich met een burn-out. De vermoeidheid en uitputting beperken diegene in het dagelijks functioneren. Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten. Lichamelijke en psychische klachten die toenemen en waaraan vaak te weinig aandacht is besteed. Lichamelijk zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, rugpijn, extreme vermoeidheid en duizeligheid. Onder psychisch vallen angstklachten, slechte concentratie, vergeetachtigheid, gebrek aan zelfvertrouwen of prikkelbaarheid.Een burn-out is vaak werk gerelateerd, maar dit hoeft niet. De spanning kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan constant te hoge werkdruk, problemen op het werk, financiële zorgen of spanning in het gezin of relatie.

En dan nog dit

Gelukkige mensen zijn actiever, positiever, creatiever, relativerender. Ze voelen zich zelfverzekerd en zijn daardoor minder snel van hun stuk te brengen. Ze trekken zich minder aan van wat anderen van hen zeggen of denken. Ze vergelijken zich minder met anderen want ze hebben zichzelf geaccepteerd zoals ze zijn; ze hebben eigenwaarde. Gelukkige mensen zijn minder vaak ziek, nemen het leven zoals het komt en zijn in balans.  

Hoe wil jij het hebben?