Skip to main content

Zelfvertrouwen is letterlijk het vertrouwen in jezelf. Hoe word je zelfverzekerd en hoe kan ik jou daarbij helpen? Je ontdekt ’t hier!

Zelfvertrouwen, geloof in jezelf!

De belangrijkste dag in je leven is niet de dag dat je gaat trouwen, afstudeert of promotie krijgt. Nee, de belangrijkste dag in je leven is de dag dat je beseft dat je genoeg bent. Niet voor de wereld, puur voor jezelf. De dag dat jij je realiseert dat de liefde die je hebt voor jezelf, het allerbelangrijkste is. De liefde die je altijd in je had. Dat is de belangrijkste dag in je leven: dat jij je zelfliefde terugvindt en je realiseert dat je onvervangbaar bent.

Zelfvertrouwen betekenis

Zelfvertrouwen is letterlijk het vertrouwen in jezelf: het vertrouwen in je kunnen en je gevoel van eigenwaarde. Als je veel zelfvertrouwen hebt, vind je dat je er mag zijn en geloof je in jezelf. Als je een laag gevoel van eigenwaarde hebt, denk je al snel dat er iets aan je mankeert, dat je jezelf moet bewijzen of goedkeuring van anderen nodig hebt. Zelfvertrouwen is dus belangrijk om goed te functioneren en het beste uit jezelf te halen!

Zelfvertrouwen en prestatie

Misschien is jouw zelfvertrouwen gelinkt aan je prestaties. Dat betekent ook dat als je een keertje niet presteert, jouw zelfvertrouwen een flinke klap krijgt. Als dit zo is, zal je zelfvertrouwen nooit stabiel zijn. Want laten we eerlijk zijn: je kunt niet alleen maar succes hebben. Tegenslagen horen bij het leven, daar krijgt iedereen mee te maken. Dit heeft niks te maken met falen, maar met trial and error. En dat is helemaal oké!

Zelfvertrouwen en perfectionisme

Misschien denk je ook wel: als ik het perfect doe, wordt mijn zelfvertrouwen vanzelf groter. Vaak doe je dan alleen nog dingen waarvan jij denkt dat je ze ‘perfect’ kunt doen en blijf je andere dingen maar uitstellen. En als je een prestatie hebt geleverd of een wedstrijd hebt gewonnen, voel jij je heel even zelfverzekerd. Maar even later denk je alweer: als ik wereldkampioen word, dan wordt mijn zelfvertrouwen echt groter!

Hoe meer zelfvertrouwen krijgen?

Herken jij je hierin? Weet dan dat het menselijk is om te denken dat je niet goed genoeg bent. Veel mensen willen hun zelfvertrouwen vergroten door te presteren of leuk gevonden te worden. Maar dat is niet de oplossing. Je zult nooit van iedereen goedkeuring krijgen, net zoals jij niet iedereen even leuk en aardig vindt. Wat kun je dan wel doen om zelfvertrouwen te krijgen?

Zelfvertrouwen oefeningen

Zelfvertrouwen krijgen kan soms even duren. Gelukkig zijn er wel oefeningen die je zelf kunt proberen om eraan te werken:

  • Jezelf leren kennen
  • Jezelf vergelijken met jezelf
  • Je successen vieren

Jezelf leren kennen

Je kunt zelfvertrouwen opbouwen door te weten wie je bent, wat je wilt en je normen en waarden te kennen. Bedenk je eens: wat wil ik echt? Wie wil ik ZIJN? Schrijf het voor jezelf op, en laat alle gedachten hierover vanuit je pen op het papier vloeien. Zo kan het ego er niet tussen komen en kom je er, zonder beperkingen, vanuit je gevoel achter wat jouw innerlijke vuurtje oplaait. Hierdoor kun je ook beter je grenzen aangeven en bewaken. En dat is heel belangrijk, vooral als je hoogsensitief bent!

Jezelf vergelijken met jezelf

Waarom zou je jezelf met iemand anders vergelijken? Niemand is jou, en juist dat is je kracht! Als je je met niemand anders vergelijkt, kun je worden wie je bent. Zo zorg je voor een goede focus op het beste en het mooiste in jezelf. Denk eens terug aan wie je één, vijf, of tien jaar geleden was. Zou diegene trots zijn op wie jij nu bent?

Je successen vieren

Laat je zelfvertrouwen groeien door regelmatig stil te staan bij je behaalde successen en dingen waar je dankbaar voor mag zijn. Door je successen te vieren, zie jij de waarde in jezelf terug. Met successen bedoel ik geen dingen als een salarisverhoging, maar juist aan uit bed komen, een gezond ontbijt eten, of voor jezelf opkomen. Dat is zoveel waardevoller!

Zelfvertrouwen coach en zelfvertrouwen coaching

Herken jij je hierin? En blijf je het lastig vinden om de waarde in jezelf te zien? Zelfvertrouwen ontwikkelen is soms een lange weg. Gelukkig kan ik je daarbij helpen! Als coach en healer help ik jou het beste uit jezelf te halen en weer in contact te komen met jezelf. Zodat je, zelfs als je laatste wordt bij de wedstrijd, nog steeds vertrouwen hebt in jezelf en in wie je bent.

Ik help je graag!

Wil jij het beste uit jezelf halen?

Over de auteur

Tineke Smit-de Raaf

Door lifecoaching kwam ik in aanraking met mijn passie: mensen helpen het beste uit zichzelf te halen en hun kracht te hervinden.