Skip to main content

Ik en mijn ikken

IK EN MIJN IKKEN

Ken je dat… dat er verschillende delen in jou je vertellen wat je wel of juist niet moet doen?
Dat je van schaamte wel door de grond wilt zakken? Of wie in jou... bepaalt dat je elke week je huis schoon ‘moet’ maken (je pusher)? Dat je vindt van jezelf dat je best op de school van je kind kunt helpen (je pleaser)? …en vervolgens voel je je er vervelend over omdat wat je opgedragen hebt gekregen van jezelf, niet hebt gedaan:-(


Ik was laatst bezig in de tuin, komt mijn man langs lopen: ‘Hoi!’… ‘Hmm?? Wat is dit?’ dacht ik. ‘Ik groet jou even… met al jou ikken!’ Ik begreep direct wat hij bedoelde. Ik was boos en voerde in mijn hoofd een pittig gesprek, ik wilde alle kanten van mijn gelijk voor het voetlicht brengen. Ik voelde me niet erkend. Die erkenning was een deel van mij waar ik last van had. Je wordt uitgedaagd om eens op een andere manier naar jezelf te kijken, en jezelf te beschouwen als een persoon die niet uit één maar uit een heleboel ikken bestaat. Je hebt gaandeweg de jaren verschillende kanten of delen in jezelf ontwikkeld die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken bijvoorbeeld een perfectionist, een pleaser of een pusher. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. Het is leerzaam en leuk om zo naar jezelf te kijken, en het biedt een aantal voordelen. Zo krijg je inzicht in je eigen gedrag en waarom dat soms helemaal niet handig is. En je ontdekt hoe je je gedrag kunt ombuigen.

Voor mensen die zichzelf beter willen leren kennen… Lefgozers dus!

(foto jolandavandorst.nl)

Over de auteur

Tineke Smit-de Raaf

Door lifecoaching kwam ik in aanraking met mijn passie: mensen helpen het beste uit zichzelf te halen en hun kracht te hervinden.